Pridruži se i ti našoj Facebook stranici ! Klikni na Like! Hvala !

Your Daily IT & Tech News Source

Programi za uređivanje slika

Najbolji besplatni programi za obradu i uređivanje fotografija. Kratak pregled najpopularnih alata za uređivanje slika.

programi-za-uredivanje-slika Ukoliko niste u mogućnosti da kupite profesionalne programe za obradu i uređivanje slika, ne brigajte, predstavljamo vam nekoliko jako popularnih alternativnih programa koji u potpunosti mogu zadovoljiti vaše potrebe kad je u pitanju obrada digitalnih fotografija.

Većina programa koje vam predstavljamo su potpuno besplatni, i u biti zadovoljavaju skoro pa sve zahtjeve običnih korisnika. Pa krenimo redom.

GIMP

GIMP je vrlo popularan open-source alat namijenjen uređivanju fotografija. Često puta korisnici koji su koristili ovaj program nazivaju ga i besplatnim Photoshopom.

S obzirom da je GIMP besplatan program, posjeduje itekako veliki broj korisnih i naprednih alata od koji izdvajamo: Brush, Airbrush, Pencil, alati za rotaciju fotografija, Undo i Redo funkcije, podrška za animacije, odabir oblika elementa (elipsa, krug, pravokutnik) i mnogo drugih korisnih alata.

Program podržava mnogobrojne i popularne formate fotografija kao što su: JPEG, GIF, PNG, PDF, PSD, SVG, TIF itd. Osim navedenih mogućnosti, GIMP omogućava i konvertovanje formata.

Ukoliko želite isprobati ovaj program, kliknite na sledeći link: GIMP Download

Photoscape

Photoscape je također besplatan program namijenjen za obradu slika. Vrlo jednostavan za upotrebu, iako posjeduje jako veliki broj mogućnosti. Sam program se sastoji iz nekoliko dijelova, kao što su editor, konverter formata fotografija, preglednik slika, alat za preimenovanje fotografija, pregled ispisa slika, alat za snimanje sadržaja ekrana (tzv.screencapture) kao i alat za automatsku obradu slika.

Na osnovu navedenog, možete i sami zaključiti da instalacijom ovog programa dobijate ujedno skoro pa sve dodatne alate koji vam mogu pomoći da brže i efikasnije uredite jednu ili više fotografija.

Photoscape podržava skoro pa sve popularne formate fotografija. Uz to pomoću ovog alata možete ukloniti popularnu pojavu na fotografijama - crvene oči, te možete podesiti svijetla ili sjena kontrasta fotografije. Program se vizuelno razlikuje od ostalih programa kao što je Photoshop, no to mu je ujedno i prednost, jer omogućava obradu fotografija u tabovima.

Photoscape možete preuzeti sa sledećeg linka: Download Photoscape

XnView

XnView je dobro opremljen preglednik fotografija koji podržava preko 400 raziličitih formata slika, a nudi i mogućnost snimanja u preko 50 različitih formata. Ono što ovaj program čini posebnim je mogućnost promjene veličine i rezanje JPEG formata, a to sve bez gubitka kvaliteta same fotografije.

XnView pored mogućnosti pregleda slika posjeduje i sledeće osobine: grupna konverzija, podržava razne filtere, mogućnost izrade standalone dijaprojekcija i mnogo više.

XnView je fantastičan alat za pregled i uređivanje fotografija, koji je bogato opremljen raznim mogućnostima.

XnView možete preuzeti besplatno sa linka: XnView Download

Paint.NET

Paint.NET je besplatan program za uređivanje slika koji omogućava rotaciju slika, izrezivanje slika (tzv. crop), mijenjanje veličine, podešavanje boja, izradu kolaža i slično. Korisnički interfejs je jako pregledan, tako da se i početnici mogu vrlo jednostavno i brzo naviknuti na rad s ovim odličnim besplatnim programom.

Paint.NET možete skinuti sa ovog linka: Download Paint.NET

Pixia

Pixia je također besplatan program koji omogućava uređivanje i obradu slika. Uz veliki izbor korisnih alata, pixia spada u naprednije programe za rad s fotografijama. Pixia posjeduje jako pregledno i jednostavno korisničko sučelje, koje će se zasigurno dopasti i početnicima.

Najnoviju verziju ovog programa možete preuzeti besplatno sa našeg portala, klikom na sledeći link: Pixia Download

U nekoliko narednih članaka, predstavit ćemo Vam i najbolje programe za rad i obradu video snimaka.

A.H. / Download.ba

Objavljeno: 11.05.2012 | Pregleda: 28297 | Izvor Vijesti: Download.ba
Dodaj komentar ....
Ostale Vijesti (powered by Racunalo.com)